Dnia 9 lipca br. odwiedziliśmy Zagrodę Edukacyjną w Konarzewie. Uczestniczyliśmy w warsztatach pn. „Od ziarenka do bochenka”. Po rysie historycznym i przedstawieniu procesu powstawania chleba, przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Następnie była młocka, przy użyciu cepa. Po oddzieleniu nasion od plew uczestnicy warsztatów mielili ziarna na mąkę. Następnie wyruszyliśmy w pole. Tam pomagaliśmy przy żniwach – wiązaliśmy snopki, ustawialiśmy je w mendelki. Wracając z pola dzieci mogły nakarmić zwierzęta. Wreszcie przyszła oczekiwana chwila, pieczenia podpłomyków. Z przygotowanego ciasta uczestnicy własnoręcznie formowali małe placki, które wypiekane były na ognisku. Zostaliśmy poczęstowani pysznym, pachnącym chlebem z masłem i dżemem lub smalcem.
Wyjazd był niezwykłe udany, pogoda dopisała, dzieci świetnie się bawiły!
Wyświetlenia: 8